Klíma karbantartás, tisztítás

A felszerelt és üzembe helyezett készülék(ek) karbantartását évente egyszer vagy kétszer, tavasszal és/vagy ősszel szükséges elvégezni!

Ha egészségesen akarja klímáját használni, ha nem akar magasabb áramszámlát fizetni, ha egészséges környezetben szeret élni, valamint ha szeretné, hogy megmaradjon a készüléke garanciája, akkor szakemberre kell bíznia a tisztítás feladatát is.

A klímakészülék üzemeltetése során nagy mennyiségű levegő áramlik át a hőcserélőn, ami a levegőből különböző szennyeződéseket hoz magával. Ezek a szennyeződések idővel lerakódhatnak a hőcserélő felületén, ami károsítja a berendezést és annak optimális működését is gátolja.

Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventilátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium, gomba, penész, stb. telepek, melyekből a szennyeződések a készülék elindításakor, működésekor a helyiség levegőjébe juttatnak. A kórokozókat belélegezve olyan légúti betegségek kialakulásának kockázata növekszik, mint az allergia, asztma, legionellózis, stb.

A karbantartás fázisai:

  • befújt hőmérséklet műszeres ellenőrzése,
  • szükség esetén hűtőközeg nyomás műszeres ellenőrzése,
  • légszűrők tisztítása, fertőtlenítése,
  • beltéri egység/elpárologtató gombátalanítása, baktérium mentesítése, portalanítása magas nyomású gőzzel és fertőtlenítő szerekkel,
  • kültéri egység/kondenzátor tisztítása, szükség esetén magasnyomású mosóval,
  • szükség esetén hollander csatlakozók utánhúzása,
  • elektromos egységek átvizsgálása.

Karbantartási/tisztítási áraink főszezonon kívül br. 10000 Ft-tól kezdődnek, főszezonban pedig br. 12000-tól. Az esetek többségében 11000-13000 Ft-ba kerül egy takarítás, amennyiben viszont hosszú ideig elhanyagolta vagy nem szakszerűen takaríttatta a készülékét, akkor a beltéri egység szétbontása szükségessége folytán, magasabb költséggel kell számolnia.